Back to Home

Toekomstige Pupbaas,

Ik ben uw hond. Normaal spreken honden natuurlijk niet, maar voor deze ene keer neem ik de gelegenheid om toch te spreken. Of te schrijven in dit specifieke geval.

Ik ben dus uw hond. Nu ik een pup ben, heeft u als het goed is al een keer kennis met mij gemaakt. Sterker nog, als het goed is heeft u kennis gemaakt met mijn fokker, mijn moeder en soms is er ook een vader aanwezig, maar het “pakje sigaretten halen en met de Noorderzon vertrekken” is helaas nog erg actueel in Hondenland, en sommige vaders komen tegenwoordig uit een rietje, dus de romantiek tussen 2 ouderhonden is meestal ver te zoeken. Maar ik ben wel hun product. Hun pakketje genen, uiterlijkheden en karaktereigenschappen samengesteld door de fokker. Als het goed is, schreef ik al. Als alles gaat zoals het hoort, heeft u mij kunnen bewonderen tussen een stapel (nestje) broertjes en zusjes en een liefhebbende moeder die ons wast, aan de tepel legt en zorgt dat we warm blijven. Ook ruimt ze onze drolletjes op en speelt ze sporadisch al scheidsrechter tussen ons.

Als alles is gegaan zoals het hoort, heeft u mogen plaatsnemen op de bank of aan de keukentafel van de fokker. Bent u compleet doorgelicht met vragen over uw geschiktheid als baas en overspoelt met informatie over mijn ras en over mijn bloedlijnen. En over het karakter en over de succesvolle verhalen van achterneven en nichten, halfbroers en zussen en natuurlijk mijn moeder die nog altijd overal, elke show wint. Geen uitzondering. Net als mijn vader. Dat hoeft niet, maar de meeste fokkers zijn zo wild enthousiast over hun honden dat ze u nog net niet hele dagen in hun huis gijzelen om u alle films en fotomateriaal en stamboeken te laten zien. En u duizend-en-één verhalen over ons te vertellen. Tot uw oren ervan klapperen. Tussen al die verhalen door heeft u mij mogen knuffelen, bent u bestormd door het complete nest en ziet u eruit alsof u drie dagen in een hondenmand heeft liggen rollen. Uw wangen zijn besmeurd met kwijl, er staan natte pootafdrukjes op uw schone kleding en de geur van puppyadem is in uw neus genesteld voor minimaal 5 weken. Tot het moment dat u mij ophaalt, zal deze geur u wakker houden en uw hart sneller doen kloppen.

Als alles goed is gegaan heeft u van mijn fokker geen waslijst aan kraampakketten en benodigde spullen meegekregen, mijn fokker is namelijk een wild-enthousiaste samensteller van puppypakketten en heeft daarvoor stad en land afgezocht om voor elke pup een unieke riem, halsband en uitgebalanceerd dieet samen te stellen. Mijn fokker zou namelijk wakker liggen van het idee dat ik in mijn nieuwe thuis direct aan de diarree ga. En niet omdat uw vloer vies wordt, maar omdat ik geen buikpijn mag hebben. De troep mag u zelf opruimen, maar mij mag het aan niets tekort komen.

Wat u wel heeft meegekregen is een informatiepakket over mijn ras, mijn behoeften. U heeft een koopcontract gekregen waarin staat dat u mij direct dient te retourneren aan de fokker mocht u niet meer voor mij kunnen zorgen. U heeft inzage gekregen in mijn paspoort en dat van mijn ouders en u bent op de hoogte gesteld van de data dat ik mijn inentingen ontvang. Uw heeft gezien dat mijn vader en moeder zijn getest op erfelijke afwijkingen en de resultaten van de test. Daarnaast heeft de fokker u een aantal dagen bedenktijd opgelegd. Tijd om alles goed na te lezen, te bedenken of u mijn leven lang voor mij kunt en wil zorgen. Tijd om na te denken of ik de hond ben die u zoekt.

En de fokker heeft zichzelf stiekem hiermee ook tijd gegeven om te bedenken of hij of zij u wel geschikt vindt als ouder van hun hond.

U bent namelijk verantwoordelijk voor mijn welzijn op het moment dat u met kloppend hart en vlinders in uw buik voor de laatste keer naar mijn fokker reist om mij op te halen. Ik ben een bouwpakket van liefde en kennis.

Ik heb genen meegekregen, u weet iets over de raseigenschappen van het ras waartoe ik behoor. U heeft in de periode dat u op mij moest wachten zich helemaal ingelezen en informatie opgezogen als een droge spons op zoek naar een beetje water. U heeft alles in huis gehaald. U weet waar u aan begint. U weet van de -soms- slapeloze nachten omdat ik als pup moet wennen, u weet dat ik tandjes ga krijgen en uw meubels te lijf ga. U weet dan ik zindelijk gemaakt moet worden en u geeft niet op. Ook niet als u de tiende drol van die dag van uw laminaat schraapt. U laat mij kennis maken met soortgenoten, tenzij u uitdrukkelijk op het hart is  gedrukt dat ik geen allemansvriend ben. U heeft zich ingeschreven voor een puppy-cursus. U heeft Engelengeduld en een Hart van Goud.

U beseft zich dat ik niet alleen uit een genenpakket besta, maar dat mijn beleving van de wereld, afhankelijk is van dat wat u mij laat zien. En laat ervaren. U weet dat negatieve energie en woede littekens op mijn ziel achterlaat. U weet dat ik een levend, voelend en slim dier ben. Dat ik liefde, respect en een goede behandeling verdien. Ook al betekent dat dat u soms uw eigen principes en ideeën moet laten varen. Dat u soms om advies moet vragen, of een andere methode moet kiezen. U bent bereid om mij te zien als een individu met een eigen karakter. U bent bereid om aan te passen en in mij te investeren. U verandert met mij mee, als ik een puber word. Als ik ouder word en zorg nodig heb. U behandelt mij als vriend, levensgezel. Maar vooral met liefde en respect en als hond.

Koester mijn kloppende hart, mijn vriendschap en mijn onvoorwaardelijke liefde. Voed mij op, straf mij nooit zomaar. Laat mij nooit aan mijn lot over, hoe zwaar het leven ook wordt. Maak keuzes voor mij met uw hart en verstand. Hoe moeilijk het soms is. Durf uw belang opzij te zetten voor het mijne. Beloof mij vriendschap en u ontvangt mijn alles. Mijn hart, mijn grappen. En mijn liefde.

 

Met de meest liefdevolle en onvoorwaardelijke groet,

 

Uw Pup

 

Kruipt mijn manier van schrijven onder jouw huid? Koop dan het boek De Hondenvechter

€ 12,95 – Koop het boek

€ 2,00 – Koop het E-book De verhalenbundel Door pootjes gedrukt

Leave a Reply